top of page
Търсене
  • Снимка на автораBoyana Aleksova

5 духовни места около Кюстендил

Освен множеството православни църкви и параклиси, които можете да посетите в град Кюстендил и околността, в региона има богатство от духовни забележителности, изпълнени с Божествена енергия.


Провиралката край село Лиляч


Провиралката край село Лиляч, град Кюстендил

Лиляч се намира на пет километра от по-известното село Невестино, където може да се види Кадин мост над река Струма. Провиралката е формация от камъни, до която се стига сравнително лесно с кола, а на върха й се намира църквата “Св. Георги”. 


Мястото е известно със силна женска енергия и е често посещавано от хора, които имат трудности със зачеването. Местна легенда гласи, че съпругата на император Юстиниан I – Теодора – заченала след като посетила мястото и изпълнила ритуал за плодородие. Жените, които посещават мястото се провират под големия камък, който прилича на женски задни части и изпращат молитва в олтара, който се намира до Провиралката. 


Вековните Секвои при село Богослов


Вековните Секвои при село Богослов

Край кюстендилското село Богослов в местността Ючбунар се намира единствената гора от секвои в България. Три от вечнозелените гиганти са над 130-годишни, а, поради близостта, в която са израстнали, две от тях са се слели. Смята се че “секвоя” идва от името на вожда на индианското племе чероки, които са обитавали земите на Калифорния, САЩ, от където произлиза този вид дървета.

Въздухът в планината, където се намират секвоите, се усеща чист и плътен, а самото място има силен дух и чувство за извисение и вечност. 


Седемте рилски езера


Седемте рилски езера

Седемте рилски езера е забележителна група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Езерата заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните водни тела са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.


Учителя на Бялото Братство - Петър Дънов - оприличава всяко едно от езерата с чакрите в човешкото тяло. Всяка година негови последователи се събират между пролетното и есенното равноденствие, за да изпълнят ритуалния танц паневритмия, който продължава час и половина и е изпълнен със сложни движения и стъпки. През цялото време той се озвучава от струнен оркестър и хор, разположени в средата на кръга. Чрез танца дъновистите настройват себе си към звездния ритъм.Връх Руен


Връх Руен, град Кюстендил

Връх Руен е най-високият връх в Осоговска планина с височина 2251 м., което нарежда Осогово на пето място по височина сред българските планини.

След като стигнете с кола до хижа Осогово, започва бавната разходка към върха, която ще продължи поне 3 часа.


Докато вървите ще преминете през няколко заслона, където можете да отпочинете и да се нахраните. След втория заслон ще забележите как природата около Вас се променя постоянно, как растителността намалява с всяка крачка, а, когато вече сте близо до върха, ще видите как рязко се променя към суха и почти безлюдна. 


На върха се вижда колко близо е небето и се усеща магическо удоволствие от прехода. Там можете да направите една бърза йога практика или медитация преди да започнете бавно да се връщате.


Оброчището “Св. Дух” - вековните дъбове край Таваличево


Оброчището “Св. Дух” - вековните дъбове край Таваличево

Оброчището „Св. Дух“ се намира в местността „Съборището“, на около 1 км южно от с. Таваличево.


На мястото има два вековни дъба и два оброчни кръста. При „Съборището“, от незапомнени времена на големия християнски празник Петдесетница, се е провеждал голям събор и са се събирали хора от околните села. Правел се е курбан, а жените са носили погачи и са се виели хора. 


Сега мястото често се посещава от хора, които искат да усетят вечността и стабилността на дърветата и усещането за мъдрост и заземяване. 


Ако търсите обилен маршрут от подобни места, Кюстендил Ви очаква с богатство от духовност, мъдрост и топло гостоприемство.


Пожелавам Ви светли дни!


Автор: Бояна Алексова

332 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page